М'ясні делікатеси та ковбасні вироби за традиційними рецептами справжніх м'ясолюбів
04637 5-25-09, 050 388-33-73


04637 5-25-09
050 388-33-73

17500, м. Прилуки,
Чернігівська обл.,
вул. Житня, 132

Україна з м’ясом, поки що

Подобається:
24.10.2012 | Переглядів: 822
Україна з м’ясом, поки що

З огляду на показники розвитку м’ясного тваринництва та зовнішньої торгівлі, а також враховуючи рівень доходів населення можна дійти висновку про відсутність в Україні дефіциту якісного м’яса. Проте, м’ясопереробна промисловість продовжує відчувати потребу у низькосортній дешевій м’ясній сировині, говорить заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.

За його словами, за січень-листопад поточного року вітчизняні сільгосппідприємства реалізували 1,41 млн. тонн м’яса у живій вазі, що на 10,3% більше ніж за вказаний період 2009 року. Левову частину цього обсягу займало м’ясо птиці, обсяг реалізації якої зріс на 10,5% з 840 до 926 тис. тонн.

За 11 місяців поточного року, додає Олександр Ярославський, підтримка сільгосппідприємств-виробників м’яса птиці за спеціальним режимом оподаткування ПДВ зросла у 14 разів до 108 млн. грн. До речі, вказана дотація, у відповідності із Податковим кодексом, з 1 січня 2011 року діяти не буде.

Загальний обсяг виручки від реалізації м’яса зріс на 1,8 млрд. грн., або на 14% до 15,1 млрд. грн., 10% з якої складали дотації по ПДВ. Зокрема птахівники, за рахунок зростання цін та збільшення обсягів збільшили виручку майже на 20%, у той час, коли ефект від збільшення обсягів реалізації свиней на 24% послабився за рахунок зниження ціни на 13%, тому виручка зросла лише на 7%. Лише виробники м’яса ВРХ знизили виручку на 1,5%.

Цього року, як вже зазначали в УАК, обсяг реалізації м’яса птиці сягне 1 млн. тонн, що перевищить рівень його виробництва у 1990 році на 44%.

Таке зростання виробництва забезпечило двократне зростання експорту м’яса птиці до попереднього року. Так, за січень-жовтень поточного року загальні обсяги експорту м’яса птиці складали 27 тис. тонн, тоді як за вказаний період минулого року експортовано лише 13,2 тис. тонн, а за підсумками 2010 року обсяг експорту може становити 35 тис. тонн.

Загальні обсяги імпорту м’яса за січень-жовтень поточного року знизились на 19%. Зокрема найбільшого скорочення торкнулось м’ясо ВРХ – на 65%, на 22 та 21% скоротилися обсяги свиней та м’яса птиці, відповідно.

На фоні такого скорочення, за словами заступника гендиректора УАК, практично не змінилися обсяги імпорту субпродуктів тварин та сала. З огляду на низький рівень доходів населення, українці не мають можливості споживати м’ясопродукти, виготовлені з вітчизняного порівняно дорогого м’яса, у зв’язку із цим підприємства з переробки м’яса постійно відчувають потребу у дешевій м’ясній сировині. Тому виходить, що Україна експортує якісне, наприклад, морожене м’ясо ВРХ за ціною 3,2 тис. дол.. США, а імпортує низькосортне – за 1,9 тис. дол. США.

Отже, підсумовує О. Ярославський, вітчизняне тваринництво поступово збільшує рівень самозабезпеченості України м’ясом. У 2008 році частка імпортованого м’яса складала 23%, у тому числі птиці 25%. У поточному році, за прогнозами УАК, імпортозалежність знизиться до 15%, у тому числі по птиці до 13%. Рівень споживання м’яса населенням за підсумками 2010 року становитиме 53 кг на душу населення у рік, що на 6,6% більше минулорічного показника та на 62% - рівня 2000 р., у тому числі яловичини – 9,3 кг, свинини – 18,7 кг, м’яса птиці – 25 кг.

Разом з тим, починаючи з 2011 року, умови державної підтримки виробників м’яса погіршуються. Як це вплине на ринок м’яса, прогнозувати важко, але якщо не підтримувати власних виробників, вітчизняний споживач підтримуватиме іноземного.

Джерело: Аграрний сектор України



Додати коментар:

Ваше ім'я (максимум 15 символів)

Анти-спам код: Обновить